Naš rad u zajednici

naš rad u zajednici

Vjerujemo da je posao psihologa i psihoterapeuta da izađe u zajednicu i nastoji da bude prisutan u društvu jer smo i sami dio tog sistema. Upravo ova fotografija pokazuje svečani trenutak kada dobijamo nagradu “dr Jovan Savić” za ostvareni izvanredan uspjeh tokom studiranja i doprinos razvoju volonterizma. Dajući svoj doprinost unapređenju mentalnog zdravlja zajednice pružamo primjer kolegama i drugim stručnjacima za volonterski angažman i istupanje u javnosti. Na ovom mjestu ćemo pokušati da vam predstavimo neke od naših angažmana u zajednici, te događaja koje smo kreirale na dobrobit širih sistema.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. oktobar) 2018. Godine je osmišljena i po prvi put organizovana manifestacija “Jesenje čišćenje UMA” od strane apsolvenata master studija Psihologije na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, Gordane Ružić i Danke Stojanović. Ova studentska inicijativa je organizovana kroz saradnju sa profesorima Filozofskog fakulteta i uz punu podršku UNIBL i Društva Psihologa Republike Srpske.

Više možeš da pogledaš ovdje https://www.facebook.com/jesenje.ciscenje.uma

Za vrijeme pandemije smo započele seriju facebook live-ova na različite teme.

Bilo nam je važno da budemo prisutni, da ljudi mogu da nas pitaju i ostvare interakciju sa nama. U nesigurno vrijeme htjele smo da napravimo neku rutinu, makar u tom našem pojavljivanju. Prvo smo live-ove radile pojedinačno, pa zajedno, a onda smo zadržale tu praksu, a počele dovoditi goste, stručnjake širom regona. Teme su odavno prestale biti vezane isključivo za pandemiju, ali su bile aktuelne, a i danas su. Zato smo ih sačuvale na našoj facebook stranici i youtube kanalu da se svi zainteresovani mogu tome vratiti i pronaći na snimcima možda i odgovore na neka pitanja.

Više možeš da pogledaš ovdje: https://www.youtube.com/@terapeutovkutak

Kutak čistalaca je zamišljen kao prostor za razmjenu doživljaja o pročitanim knjigama koje su odabrane za taj mjesec. Organizovan je prvi put u februaru 2022. I održava se online preko zoom platforme. Na početku mjeseca se predlažu dvije knjige za koje preko naših društvenih mreža glasaju svi zainteresovani. Obično se sastajemo poslednje sedmice u mjesecu.

Kutak čistalaca je zamišljen kao prostor za razmjenu doživljaja o pročitanim knjigama koje su odabrane za taj mjesec. Organizovan je prvi put u februaru 2022. I održava se online preko zoom platforme. Na početku mjeseca se predlažu dvije knjige za koje preko naših društvenih mreža glasaju svi zainteresovani. Obično se sastajemo poslednje sedmice u mjesecu.

Međunarodni dan porodice se obilježava svake godine 15. maja. Pošto nam je u Kutku porodica važna i dosta se njome bavimo odlučile smo da taj dan obilježimo događajem Narativ koji ove godine započinjemo, a nadamo se da će trajati godinama. Zbog toga, mi međunarodni dan porodice praznujemo tri dana, kako i dolikuje.

Zašto naziv Narativ?

Zato što želimo da ukažemo kako na naš rast i razvoj utiče sve što nas okružuje, od same porodice koju možda prvu spoznamo ka svim drugim sistemima koji nas okružuju. Kroz ovaj naziv aludiramo na različitosti porodica i pojedinaca unutar porodica, pričamo i o svim formama porodica koje možemo da pronađemo bilo gdje, takođe, govorimo o snagama i slabostima različitih narativa i time dajemo mogućnost da svaki pojedinac izabere kako će ispričati svoju priču o porodici. Narativ je važan, daje nam startnu poziciju, ali mi dalje biramo šta ćemo uraditi sa tim što nam je dato, kako ćemo to uobličiti u naš narativ, našu priču. Baš kao i sama porodica.